Předplatit časopis Finmag

Nejčtenější články

Přehledy OSVČ za rok 2023. Jak na podání krok za krokemVše o...

Přehledy OSVČ za rok 2023. Jak na podání krok za krokem

Podali jste už daňové přiznání? Pak nezapomeňte i na podání přehledů o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení a vaši zdravotní pojišťovnu. Jestli nevíte, jak na to, poradíme. Jak podat přehledy OSVČ v roce 2024 (za rok 2023) si navíc ukážeme pěkně krok za krokem.

Michal Hron
Tuzemský průmysl hledá dno. Statistici ukázali nová dataaktuality

Tuzemský průmysl hledá dno. Statistici ukázali nová data

„Do výkonu průmyslového sektoru jsme nevkládali velké naděje, přesto dokázal zklamat,“ shrnul Vít Hradil ze společnosti Cyrrus pocity analytiků a komentátorů nad čerstvými čísly ze statistického úřadu. A další měsíce nebude líp.

Redakce Finmag.cz
Nejdřív Sparta, teď i hokejový šampionát. Dresy a šály na MS v hokeji 2024 zajišťuje česká firmaPodnikavé Česko

Nejdřív Sparta, teď i hokejový šampionát. Dresy a šály na MS v hokeji 2024 zajišťuje česká firma

Skálopevní fotbaloví fanoušci ji pravděpodobně znají, ti hokejoví už méně. Přitom právě s hokejem se aktuálně pojí její poslední výzva: správa oficiální licence pro prodej merche v rámci aktuálního hokejového šampionátu v Česku. „Sparta je stále náš největší zákazník, ale hokejový šampionát je velká prestiž. U toho jsme nesměli chybět,“ říká šéf společnosti Footballmania Vojtěch Šišma.

Michal Hron
Pilu dětem nepředáte. A tak vsetínský patriot postavil hokejovou halu s hotelem a wellnesssuccess story

Pilu dětem nepředáte. A tak vsetínský patriot postavil hokejovou halu s hotelem a wellness

Vášněmi Dušana Kotrly jsou autodoprava, pilařina a dřevo. I díky tomu dokázal v těchto oborech podnikatelsky uspět. Přesto se na prahu šedesátky pustil do velkého dobrodružství. Po kanadském vzoru vybudoval u Vsetína Kapka resort: hokejovou halu s hotelem, wellness a restaurací. Riskantní podnik mu vyšel. „Kapku jsem vzal jako věc, díky které vrátím něco regionu. Navíc je to smysluplná investice a vklad do budoucnosti celé naší rodiny,“ pochvaluje si.

Martina Fojtů
Fialově vládě se krátí čas. Stihne zkrotit úředního šimla?komentář

Fialově vládě se krátí čas. Stihne zkrotit úředního šimla?

Některé naše povinnosti vůči úřadům nedávají smysl, nekonečná čekání na úřední povolení zase dusí ekonomiku a maří investice. Vláda slíbila, že tento tristní stav změní. Stihne to? Čas do sněmovních voleb se krátí.

Pavel Jégl
Obzvláště vysoká škola v Horní Suché

Obzvláště vysoká škola v Horní Suché

Aktuálním vydáním Finmagu se jako červená nit proplétá téma vzdělání. Otevíráme výjimečně internetovému publiku celý text matematika a vysokoškolského učitele Tomáš Fürsta. Opsané diplomky jsou podle něj jen jedním z mnoha vedlejších projevů zvrhlých pobídek, které původně měly z českých univerzit udělat světové školy.

Tomáš Fürst
Jak na podání přehledu OSVČ pro zdravotní pojišťovnu? Návod krok za krokemVše o...

Jak na podání přehledu OSVČ pro zdravotní pojišťovnu? Návod krok za krokem

Daňové přiznání jste podali, ruce za hlavu si ale ještě dát nemůžete. Do měsíce totiž musíte podat přehled o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. V dnešním návodu si krok za krokem vysvětlíme, jak vyplnit přehled pro vaši zdravotní pojišťovnu.

Michal Hron
Ekonomika konečně ožívá. Česko snad už brzy přestane být terčem posměchuaktuality

Ekonomika konečně ožívá. Česko snad už brzy přestane být terčem posměchu

Český hrubý domácí produkt (HDP) podle předběžného odhadu vzrostl v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 0,4 %. Dlouho očekávané ekonomické oživení se podle ekonomů zřejmě stává realitou. Už ve druhém čtvrtletí by se česká ekonomika dokonce mohla vrátit na předcovidovou úroveň.

Redakce Finmag.cz
My nic, to prodejci. Čínské Temu plně obnažuje mnohem širší problémMarketplace

My nic, to prodejci. Čínské Temu plně obnažuje mnohem širší problém

Internetová tržiště, anglicky marketplaces, jsou jasným trendem poslední doby. Jejich principem je přímé propojování prodejců a zákazníků za úplatu, samy platformy pak vystupují jen v roli mediátora. S tím ovšem souvisí i zásadní nedostatek celého systému: zodpovědnost za neplnění platných pravidel se tříští. A vymáhat je často ani nelze.

Michal Hron
Na kole rozvážejí zásilky i pro DHL. Chceme z Brna udělat Kodaň Česka, hlásí Švihé synkuBrandInsight

Na kole rozvážejí zásilky i pro DHL. Chceme z Brna udělat Kodaň Česka, hlásí Švihé synku

Firmu na cyklopřepravu Švihé synku založili sourozenci Veronika Čápová a Erik Nálepka v dobrý čas. V době, kdy se nákladní dodávky do centra Brna už skoro nedostanou, pociťují po kurýrních službách na cargo kolech čím dál větší zájem. A prý se s nákladním kolem dá jezdit i na rodinné výlety, tvrdí Nálepka.

Hynek Just
Ceny nemovitostí 2024 očima expertů. Čeká nás s nižšími úroky restart realitního trhu?očima expertů

Ceny nemovitostí 2024 očima expertů. Čeká nás s nižšími úroky restart realitního trhu?

Po hubených letech na realitním trhu vlivem vysokých úrokových sazeb se navrací doba, kdy má smysl investice do nemovitostí znovu zvažovat. Sazby hypoték z rekordních výší postupně klesají a s tím se vrací i apetit zájemců o vlastní či investiční bydlení. Jak se ale budou vyvíjet ceny nemovitostí? A nevyplatí se ještě počkat? Ptáme se expertů.

Michal Hron
Skladuj málo, vydělávej hodně. České Inventoro hlásí úspěšný exit, spřízněnou duši našlo v USAstartupy

Skladuj málo, vydělávej hodně. České Inventoro hlásí úspěšný exit, spřízněnou duši našlo v USA

Český startup na predikci a optimalizaci skladových zásob Inventoro míří pod americká křídla. Po pouhých čtyřech letech existence se stane součástí předního poskytovatele softwaru na řízení zásob, denverské společnosti Cin7. Ta v Inventoru získává stoprocentní podíl. Cenu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila, informace z trhu nicméně hovoří o řádu stovek milionů korun. „Prodejem to celé teprve začíná,” říká jeden ze zakladatelů českého startupu Radim Jung.

Michal Hron, Iva Brejlová
Dolů, ale žádný kvalt. ČNB opět snížila úrokové sazbyaktuality

Dolů, ale žádný kvalt. ČNB opět snížila úrokové sazby

Spoření bude míň spořit, ale aspoň by mohly zlevnit půjčky. Rada české národní banky na dnešním zasedání snížila úrokové sazby o očekávaných 0,5 procentního bodu. Je to čtvrté snížení v řadě. A právěš takové, jaké trh očekával. Překvapení se nekoná.

Redakce Finmag.cz
Dotace na elektromobily 2024: Kam pro ně a kolik lze získat? Velký přehledVše o...

Dotace na elektromobily 2024: Kam pro ně a kolik lze získat? Velký přehled

S lednem 2024 nepřicházejí jen komplexní změny daňového řádu, ale i dlouho očekávaná dotační výzva pro podnikatele na podporu elektromobility. Jejím cílem je podpořit nákup elektromobilů a výstavbu dobíjecí infrastruktury a určena je pro podnikatele bez rozdílu velikosti. Jak o dotaci požádat a kolik lze získat? Tady je přehled.

Michal Hron
V robotickém zedníkovi budoucnost nevidím, říká šéf stavební firmy JČ LeščinskýBrandInsight

V robotickém zedníkovi budoucnost nevidím, říká šéf stavební firmy JČ Leščinský

Když u ředitele sokolovské stavební firmy JČ Leščinský Davida Hodka začaly poptávat pracovní sílu firmy z Německa, věděl, kam se obrátit. Najít solidní stavbaře je ale podle něj stále větší problém.

Jan Záluský
Pietro Filipi se vrací na trh. Zkrachovalou značku kupuje Trenýrkárnaaktuality

Pietro Filipi se vrací na trh. Zkrachovalou značku kupuje Trenýrkárna

Společnost DaniDarx, která vlastní e-shop Trenýrkárna a vyrábí spodní prádlo pod značkami Styx a Nedeto, rozšiřuje portfolio. S podporou investičního partnera SPM koupila od investiční skupiny Natland, respektive jí vlastněného podniku Kara, značku Pietro Filipi. O ceně se obě strany obchodu rozhodly pomlčet.

Redakce Finmag.cz
Uspěje opravdu jen každý tisící? Jak zajistit (a ustát) startupový růststartupy

Uspěje opravdu jen každý tisící? Jak zajistit (a ustát) startupový růst

Vést úspěšný startup je těžká disciplína, stejně jako jen samotné určení, co vlastně úspěch pro startup představuje. Je to zisk investora? Vstup na burzu? Dnes se podíváme na to, jak relativní může úspěch být: pro zakladatele či pro investora. A také na to, jak se postarat o růst svého startupu (a nepřepálit ho) a vyhnout se všem nástrahám.

Přemysl Rubeš
Léky proti obezitě už konečně fungují. Pořádně si za ně ale připlatítečasopis

Léky proti obezitě už konečně fungují. Pořádně si za ně ale připlatíte

Zaručených rad a expertů, kteří vědí, jak shodit kila, najdete všude dost. Byznys s hubnutím funguje skvěle. Pravdou ovšem je, že většina metod zatím neměla zrovna přesvědčivé výsledky. Teď se to ale může změnit: přicházejí nové léky proti obezitě. A ukázka z textu z aktuálního tištěného Finmagu, který se spojení byznysu a medicíny obšírně věnuje.

Matouš Lázňovský
Pálí miliardy, obchází zákony. Čínské Temu opanovalo český internet, úřady tápouinvestigativa

Pálí miliardy, obchází zákony. Čínské Temu opanovalo český internet, úřady tápou

Jen málokoho v posledních měsících nezasáhla na českém internetu reklama na čínské internetové tržiště Temu. Agresivní kampaň, do které čínský dravec neváhá sypat desítky miliard, ale komplikuje podnikání tradičním e-shopům po celém světě. A hlasitá kritika už zaznívá i od českých firem: tržiště neplní, co oni musí, a využívá legislativních děr. Co s tím, nevědí ani samy úřady.

Michal Hron
Neždímá stát, ani nevzdychá. O své podnikání se musíte postarat sami, říká šéf SonnentoruPodnikavé Česko

Neždímá stát, ani nevzdychá. O své podnikání se musíte postarat sami, říká šéf Sonnentoru

Před patnácti lety udělal jedno z nejlepších životních rozhodnutí. Smaltované cedule vyměnil za bylinky a z čejkovického Sonnentoru vytvořil jedničku na trhu, která vědomě odmítá dotace. Josef Dvořáček má jasnou vizi: s téměř půlmiliardovým obratem dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality.

Marie Urubková
Zaměstnanecké akcie? Nekonečný příběh, nad kterým zůstává rozum státkomentář

Zaměstnanecké akcie? Nekonečný příběh, nad kterým zůstává rozum stát

Čeští startupisté a investoři poslali premiérovi petici, ve které ho žádají o přijetí funkčního zákona o zaměstnaneckých akciích. Proč vlastně u nás už dávno takový zákon nemáme? A proč i tímto opatřením vyháníme technologické firmy do zahraničí?

Marek Hudema
2/358